Ρετινόλη: Τι είναι και πώς οφελεί το δέρμα;

Ρετινόλη: Τι είναι και πώς οφελεί το δέρμα;

 

 

 

Τι είναι η ρετινόλη;

Η ρετινόλη είναι μία από τις οργανικές ενώσεις που ανήκουν στην οικογένεια των βιταμινών Α. Η ίδια αναφέρεται και ως Βιταμίνη Α1, ενώ άλλες ενώσεις που ανήκουν στην ίδια οικογένεια είναι η προβιταμίνη Α, τα καροτενοειδή (π.χ. βήτα-καροτένιο), η ρετιναλδεΰδη και το ρετινοϊκό οξύ.

Τα ρετινοειδή ενεργοποιούν τους φυσικούς μηχανισμούς του δέρματος, ώστε να εκκρίνουν κολλαγόνο και υαλουρονικό οξύ. Η ρετινόλη και η τρετινοΐνη είναι τα πλέον δυνατά παραδείγματα ρετινοειδών, τα οποία φροντίζουν για την καταπολέμηση των ρυτίδων, της ακμής, των μαύρων στιγμάτων και άλλων σημαδιών του δέρματος, χαρίζοντάς του μία υγιή και λαμπερή όψη. Παρότι τα ρετινοειδή συνιστούν μία από τις πλέον συνήθεις τάσεις της εποχής, πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση και πάντα τις βραδινές ώρες!.

Ρετινόλη για ακμή

Δεδομένου ότι τα αίτια της εμφάνισης ακμής μπορεί να διαφέρουν, η τελική απόφαση για την καταπολέμησή της καλό είναι να ανήκει στο δερματολόγο μας. Ακμή και ρετινόλη δεν πάνε πάντα μαζί. Η ρετινόλη μπορεί να καταπολεμήσει τους μικροβιακούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση και την εξάπλωση της ακμής, ωστόσο αντενδείκνυται σε κάποιες περιπτώσεις (πχ ροδόχρους ακμή) λόγω των ερεθισμών που ενδέχεται να προκαλέσει.
Ρετινόλη για πρόσωπο ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας

Η αντιμικροβιακή και αντιγηραντική δράση που έχουν οι κρέμες με ρετινόλη είναι σημαντική, ωστόσο η χρήση της ρετινόλης εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός μας.

Ρετινόλη και Αντιγήρανση
Γνωστή για τις αντιγηραντικές της ιδιότητες, η ρετινόλη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στοιχεία στις ετικέτες των προϊόντων ομορφιάς. Στο σχεδόν θαυματουργό συστατικό που χρησιμοποιείται ευρέως, είτε ως καθαρή ρετινόλη για το πρόσωπο, είτε ως επιμέρους συστατικό σε γνωστά καλλυντικά, οφείλουμε τη νεανική όψη της επιδερμίδας.

Τα Οφέλη της Ρετινόλης

  • Λειτουργία ανανέωσης των κυττάρων και στην ενίσχυση παραγωγής κολλαγόνου, πράγμα που προσφέρει άμεσα αποτελέσματα δίνοντας ένα πιο λαμπερό, λείο και νεανικό δέρμα.
  • Εξομοιώνει την υφή και τον τόνο του δέρματος, ελαχιστοποιώντας τις όποιες πιθανές δυσχρωμίες.
  • Λειαίνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.
  • Ελαττώνει τα σημάδια ακμής και προλαμβάνει ή βελτιώνει νέα ξεσπάσματα κάνοντάς τα πιο ήπια, ενώ απαλύνει και λειάνει αισθητά την εμφάνιση των δερματικών πόρων.
  • Ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος.

Πότε πρέπει να ξεκινήσουμε την εφαρμογή της;

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο να την βάλουμε στην ζωή μας αρκετά νωρίς, δηλαδή προς το τέλος της δεκαετίας των 20, με τις πρώτες ενδείξεις ρυτίδων και κηλίδων στο δέρμα. Έτσι η ρετινόλη θα δράσει προληπτικά και θα προστατεύσει αποτελεσματικά το πρόσωπό μας όταν κλείσουμε τα 30.

Πώς την χρησιμοποιούμε;

Όταν ο ήλιος φεύγει, η ρετινόλη έρχεται. Είτε χρησιμοποιείς ορό ή κρέμα με βάση το συστατικό, είναι σίγουρα καλύτερο να απλώνεις το υλικό στο πρόσωπό σου λίγο πριν τον ύπνο. Αυτό γιατί πρώτον το φως του ήλιου και η ρύπανση του περιβάλλοντος μπορούν να μειώσουν την επίδρασή του και δεύτερον γιατί όταν κοιμάσαι τα κύτταρά σου ανανεώνονται με πιο γρήγορους ρυθμούς και μπορεί να απορροφηθεί καλύτερα από την επιδερμίδα.

Ποιες είναι οι μορφές της;

Μορφές της ρετινόλης θα βρούμε σε κρέμα και σε serum με διαφορετικές περιεκτικότητες από 0,1% – 2% η πιο ισχυρή.

Ποια η σωστή συχνότητα;

Γενικότερα ενδείκνυται να χρησιμοποιούμε τα προϊόντα ρετινόλης με μία σταδιακή αύξηση, η οποία εξαρτάται από τον τύπο δέρματος που έχουμε. Και αυτό γιατί η αύξηση της βιταμίνης Α μπορεί σε πρώτο στάδιο να προκαλέσει ερεθισμούς και κοκκινίλες στην επιδερμίδα μας και έτσι να κάνουμε περισσότερο κακό παρά καλό. Οι περισσότεροι δερματολόγοι συστήνουν τις δύο πρώτες εβδομάδες να τη χρησιμοποιούμε δύο φορές την εβδομάδα. Στην συνέχεια κάθε άλλη νύχτα, μέχρι που να φτάσουμε στην καθημερινή χρήση. Φυσικά για όλα αυτά πρέπει να συμβουλευτείς τον προσωπικό σου γιατρό.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι, ανεξαρτήτως του δερματικού τύπου, τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση της Ρετινόλης είναι πολλαπλά και σημαντικά. Είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμη για λιπαρές και ώριμες επιδερμίδες, καθώς και για όσες εμφανίζουν τάση ακμής.

← Προηγούμενο Επόμενο →

Πρόσφατα άρθρα